Η Davines γίνεται μία Benefit Corporation! 
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

 

Τι σημαίνει αυτό και ποιες είναι οι διαφορές όσον αφορά την πιστοποίηση B Corp; Εδώ βρίσκονται οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Άλλο ένα βήμα μπροστά


Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2019, η Davines έγινε Benefit
Corporation. Τα Benefit Corporations, αποτελούν μία εξέλιξη της νομικής υπόστασης μίας εταιρείας. Η πιστοποίηση Benefit Corporation ή B Corp, είναι ένας νέος τύπος εταιρείας, ο οποίος στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της επιτυχημένης επιχείρησης. Ανταγωνίζεται όχι για να γίνει η καλύτερη εταιρεία «στον» κόσμο, αλλά για να γίνει η καλύτερη εταιρεία «για τον» κόσμο.  

Τι σημαίνει να είσαι μία Benefit Corporation?

Η Benefit Corporation είναι μια νομική μορφή που επαναπροσδιορίζει τους σκοπούς της στους κανονισμούς της.

STANDARD COMPANY 

Σκοπός της είναι να δραστηριοποιείται στη διανομή κερδών και μερισμάτων μεταξύ των μετόχων.  

B CORP 

Το κίνημα B Corp εμπνέεται από τις ίδιες αρχές που παρακινούν τον Όμιλο Davines, ο οποίος ιδρύθηκε με την ιδέα του συνδυασμού της επιτυχημένης επιχείρησης με παράλληλη μεγιστοποίηση θετικού αντικτύπου στον κόσμο στον οποίο ζούμε, στο προσωπικό μας, στην κοινότητά μας, στους προμηθευτές μας, στους πελάτες και στο περιβάλλον μας.

BENEFIT CORPORATION

Ο τίτλος της B Corp συνεπάγεται τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της
εταιρείας, η οποία πέρα από το να παράγει κέρδος, στοχεύει και στο να επιφέρει θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντoλογικό αντίκτυπο. Μία Benefit Corporation είναι ένα νέο νομικό όργανο που θέτει μία γερή βάση για την ευθυγράμμιση
των εταιρικών στόχων και των κοινών αξιών. 

Η δέσμευσή μας για το μέλλον 

 Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ότι παρόλο που η Davines έχει γίνει μία Benefit Corporation, παραμένει μία B Corp.  

 Η αλλαγή των κανονισμών έχει σκοπό να μας δεσμεύσει περαιτέρω όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς όφελος των ανθρώπων, της κοινότητας και του πλανήτη. 

Αλλάζοντας το παράδειγμα

 

Η έννοια της Benefit Corporation γεννήθηκε στο κίνημα B Corp επειδή πολλοί επιχειρηματίες ένιωσαν την ανάγκη να ελέγχεται η δέσμευσή τους όχι μόνο από έναν ιδιωτικό φορέα (B Lab), αλλά και να αναγνωρίζεται και να προστατεύεται σε δημόσιο επίπεδο.

 Συνεπώς, η νομική μορφή της Benefit Corporation εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 για πρώτη φορά. Έκτοτε, 35 πολιτείες των ΗΠΑ αποφάσισαν να τη συμπεριλάβουν στη νομοθεσία τους και η έννοια εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που εισήγαγε αυτή τη νομική μορφή τον Ιανουάριο του 2016.

Vincent Stanley 

Επικεφαλής της Φιλοσοφίας  Παταγονία

 

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μαθαίνουμε ότι η Davines SPA έχει γίνει Società Benefit στην Ιταλία και η Davines North America μία Benefit Corporation στο Delaware. Μάθαμε την τελευταία δεκαετία πώς η τριάδα της πιστοποίησης B Corp, η περιοδική B Impact Assessment και η επίσημη νομική αναγνώριση μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ώθηση για την οικοδόμηση επιτυχημένων, υπεύθυνων επιχειρήσεων. Η Davines είναι ήδη ένας ισχυρός σύμμαχος μεταξύ των εταιρειών που θέλουν να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη και να κάνουν καλό στους ανθρώπους που αποκαλούν τον πλανήτη σπίτι τους. Το νομικό καθεστώς θα τους κάνει ακόμα περισσότερο φωτεινό παράδειγμα για άλλους που θέλουν να κάνουν το σωστό».

 

B Corp και Benefit Corporation: οι ερωτήσεις σας

Μπορεί μία επιχείρηση να είναι μία B Corp χωρίς να είναι μία Benefit Corporation?

Ναι, είναι δυνατόν γιατί η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες χώρες όπου υπάρχει η νομική μορφή της Benefit Corporation.

Μπορεί μία επιχείρηση να είναι μία Benefit Corporation χωρίς να είναι μία B Corp?

Ναι, είναι δυνατό επειδή σε εκείνες τις χώρες όπου υπάρχει η νομική μορφή της Benefit Corporation, είναι δυνατή η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας χωρίς να έχει μία πιστοποίηση B Corp.

Μπορεί μία επιχείρηση να είναι B Corp και μία Benefit Corporation?

Αυτή είναι η περίπτωση της Davines. Σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει η νομική μορφή της Benefit Corporation, μετά την απόκτηση της πιστοποίησης B Corp, οι εταιρείες που ζητούν εκ νέου πιστοποίηση απαιτείται να γίνουν επίσης Benefit Corporations.

B Corp, μετρώντας το θετικό μας αντίκτυπο

 

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της Benefit Corporation και της B Corp. Η κύρια είναι ότι για να γίνει B Corp η εταιρεία πρέπει να ολοκληρώσει μια B Impact Assessment, μια ποσοτική διαδικασία που αναλύει κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μετρά με ακριβή βαθμολογία τον αντίκτυπο σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος, όπως το Περιβάλλον ή η Διακυβέρνηση.   

 

Μόνο οι επιχειρήσεις που σκοράρουν πάνω από 80 βαθμούς από τους 200 μπορούν να είναι B Corp και πρέπει να επαναπιστοποιούνται κάθε τρία χρόνια.

Benefit Corporation, μία βαθιά ιδιότητα με διάρκεια

Οι Benefit Corporations δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε πιστοποίηση επειδή το καταστατικό εκφράζει τη βαθιά και διαρκή δέσμευση της εταιρείας; είναι η ποιότητά του.

 

 Ενώ το να είσαι B Corp υπόκειται σε ποσοτική μέτρηση που μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο (μια εταιρεία θα μπορούσε να χάσει την πιστοποίηση B Corp εάν δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις επαναπιστοποίησης), το να είσαι μία Benefit Corporation εκφράζει μία ιδιότητα που διαρκεί στο χρόνο, επομένως δεν υπόκειται σε αλλαγές.

Ένα μοναδικό παγκόσμιο μονοπάτι 

Η Davines αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το παγκόσμιο μονοπάτι, επομένως η Davines SPA άλλαξε το καταστατικό της σε Società Benefit και η Davines North America έγινε επίσης Benefit Corporation. Όλα τα άλλα υποκαταστήματα που δεν έχουν την ίδια νομική μορφή καλούνται να τροποποιήσουν ανάλογα το καταστατικό τους. Η πιστοποίηση B Corp παραμένει σε ισχύ για ολόκληρο τον Όμιλο Davines, επομένως και για όλα τα υποκαταστήματα καθώς και για τις άλλες μάρκες Comfort Zone και Skin Regimen.